Ταβέρνα " Ο Λεβέντης "

... καλώς ήλθατε

Κρητική Διατροφή ...

Στις μέρες μας αναγνωρίζεται από πολλούς επιστήμονες/ερευνητές ότι η παραδοσιακή δίαιτα των Κρητών συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν σαν την υγιεινότερη διατροφή.

Το συμπέρασμα ότι η Κρητική διατροφή αποτελούσε μια ιδιαίτερη περίπτωση άρχισε να τεκμηριώνεται με την μελέτη για την οικονομική και κοινωνική ζωή στην Κρήτη που έγινε από το Αμερικανικό ίδρυμα Rockfeller (1948). Στην μελέτη αυτή μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Οι ελιές και το λάδι αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής στην Κρήτη. Κάθε ξένος έχει την εντύπωση ότι τα Κρητικά φαγητά πλέουν στο λάδι. Το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται σε αφθονία στο μαγείρεμα αλλά αποτελεί σημαντικό μέρος στις σαλάτες, τις σούπες και τα λαχανικά. Η ποσότητα λαδιού που καταναλώνουν οι Κρητικοί είναι, χωρίς αμφιβολία, πολύ μεγαλύτερη από άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και των άλλων περιοχών της Μεσογείου.»

Ακολούθησε η «μελέτη των 7 χωρών», που οργανώθηκε από τον διάσημο Καρδιολόγο από τη Μινεσότα, Καθηγητή Ansel Keys στις δεκαετίες του 1950 και 1960 σε 7 χώρες: Ελλάδα (Κρήτη και Κέρκυρα), Γιουγκοσλαβία (Δαλματικές ακτές), Ιταλία, Ολλανδία, Φιλανδία, ΗΠΑ και Ιαπωνία. Η έρευνα εξέτασε τη σχέση των διατροφικών συνηθειών των περιοχών αυτών με ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιόπαθειες και απέδειξε ότι η Κρήτη, της οποίας οι κάτοικοι διατρέφονταν με άφθονο ελαιόλαδο, είχε το καλύτερο επίπεδο υγείας. Επόμενες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι η χρήση του παρθένου ελαιολάδου στην κρητική διατροφή είναι το στοιχείο που της δίνει το πλεονέκτημα.

Η κρητική διατροφή με χρήση παρθένου ελαιολάδου έχει τεκμηριωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, καρκίνων (όπως του μαστού, του παγκρέατος, του στομάχου, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστεος και του προστάτη). Έχει θετική επίδραση στην υπέρταση, το διαβήτη, στην ανάπτυξη των παιδιών, στην αντι-γήρανση και τη μακροβιότητα, ακόμα και στην νόσο Alzheimer.

Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ασύγκριτο για το μαγείρεμα όλων των τροφών. Κι αυτό γιατί αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, όπου τα άλλα λάδια διασπώνται σε ενώσεις επιβλαβείς για την υγεία αλλά και γιατί κάνει τα φαγητά πολύ νοστιμότερα και αρωματικά από ότι τα άλλα λάδια.


Η ταβέρνα "Λεβέντης", αναγνωρίζοντας την αξία της κρητικής διατροφής, συμμετέχει στο Δίκτυο καταστημάτων αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου ("Ελαιογευσίες", ΔΕΠΕΚ), χρησιμοποιώντας παρθένο ελαιόλαδο δικής της παραγωγής. Επιπλέον, επιμένει στην χρήση παραδοσιακών ποιοτικών πρώτων υλών για την παρασκευή αρωματικών και γευστικών συνταγών όπως τις κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

Βρείτε μας ...

Ταβέρνα "Λεβέντης"

Άνω Σταλός, Χανιά, Κρήτη

Τηλέφωνο: 28210-68155

email: leventis.taverna@gmail.com

Βρείτε μας στο Facebook